Translate

Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 9., csütörtök

Vizsoly és a biblia

Nem hiszem, hogy Vizsoly nevének hallatán mindenkiben ne a Vizsolyi-, pontosabban a Károlyi-biblia jutna eszébe.

A község főutcáján haladva egyből észreveszed a református templomot, közvetlenül mellette a látogató központot, ahol a jegyet is megveheted - többek közt - a tárlatvezetésre, ami nélkül nem is léphetsz be a templomba.

Amit a templomról tudni akarsz, az írásban sok helyen a rendelkezésedre áll, de a szóbeli tájékoztatás, a háttértörténetek megismerése csak a helyszínen lehetséges.

Most eltekintve a kiállított eredeti bibliától (hogy is lehetne eltekinteni?!), illetve a közszemlére tett korhű másolattól, maga a templombelső is olyan sok lenyűgöző élménnyel lep meg, ami kihagyhatatlan.


Az évszázados épület rám nagy hatással volt, igaz, nem lehet eltekinteni a szintén évszázados mű, alkotás, a biblia hatást fokozó erejétő!


Miután mindent végig hallgattál, eleget szemlélődtél, térj át a templommal átellent, az út túloldalán található házba, ahol újabb, bátran merem állítani, feledhetetlen élményben lesz részed.


Ez nem más, mint az eredti bibliát helyben készített merített papírra nyomtatni képes korhű nyomdagép, illetve annak kipróbálása, némi pénzért a nyomat birtokba vétele.


Gyermekekkel voltunk, akik nagyon lelkesen vettek részt az ólombetűk festékezésében, a papír behelyezésében, a prés használatában. Nagy büszkeséggel vették kézbe munkájuk eredményét.



Történelmünk e nemes hagyatékát nehogy kihagyd életed során, szakíts rá időt, hogy felkereshesd e szent helyet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése