Translate

Keresés ebben a blogban

2019. május 14., kedd

A Salgótarjáni utcai zsidó temető



A Salgótarjáni utcai zsidó temető - hosszas alvás után - megtekinthető állapotba került, és ez jó. Viszonylag könnyen megközelíthető gépjárművel, de akár tümegközlekedéssel is.
Miért is jó felkeresni e kegyhelyet? Elsősorban múltunk egy emléke, másod, de nem utolsó sorban híres-neves emberek nyughelye, nem is beszélve a míves emlékekről, némelyik igen magas művészi alkotás.







Csak önkényes kiemelés tőlem, kivel "találkozhatsz" sétád során: itt nyugszik Zwack József szeszgyáros, s Zwack márka megalapítója (mellette neje, Marie Zwack), valamint báró csepeli Weiss Manfréd nagyiparos, a Weiss Manfréd Acél- és fémművek alapítója és családja.






Az Emlékhelyek Napja 2019 keretében szervezett, vezetett túra keretében fedezhettem fel e csodálatos helyet. Ajánlom a vezetett túrát, mert bár egyénileg is van lehetőséged sétálni az árnyas fák alatt, de egy képzett idegenvezető olyan háttértörténeteket tud elmesélni, ami csak fokozza az élményt.







Azt a részt, ami elsőként szolgált a temetésre, a bokroktól megszabadították, csupán az aljnövényzet fedi be a talajt, de így még misztikusabbak a kiemelkedő, már több mint százéves fejfák, amik persze kőből készültek.










A sírkert rendbetétele igen jól sikerült, a sorok közt kialakított sétáló útról (ami kijelölt útvonal, nem térhetsz le róla) minden látható. Persze azért még a családi sírhelyek, mauzóleumok java része romos, de így is lenyűgöző látványt nyújtanak, megmutatkozik a régmúlt dicső emléke. Vannak azért már szépen rendbehozottak is (példaként a Weiss családi sír), azok különösen szépek.









 Az érdekességek közül kettőt említek meg, melyek közül az elsőnek nem is szabadna annak lennie, hiszen miért ne lehetne egy zsidó származású ügyvéd valóságos belső titkos tanácsnok, sőt mi több, igazszágügy miniszter, név szerint Dr. Vázsonyi Vilmos. Ez most már szomorú mementuma történelmünknek.
A másikkal sem illene viccelődni, hiszen nevekkel, főleg családnevekkel ez nem ildomos, de meglátva Gustav Guttentag síremlékét azért csak elmosolyodtam.
Szóval ilyenek is történhetnek veled a séta során.

Remélem, e pár sorral felkeltettem érdeklődésedet és felkeresed e remek helyet!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése