Translate

Keresés ebben a blogban

2023. július 24., hétfő

Aquincumi Múzeum - Aquincum Polgárváros

 E rövidke bejegyzés alapvetően nem az Aquincum Polgárváros bemutatásáról szól, azt azért sokan ismerhetik, hanem egy ajánlás.





Ajánlás, mégpedig a tárlatvezetés fantasztikus lehetőségéről. Öt főig már kedvező áron igénybe vehető, így akár egy nagyobbacska családdal is személyesen foglalkozik a túravezető (2023 július: 4 000 forint, persze a belépőjegyeken felül). A honlapon megtalálható, hol kell jelezni az igényt a tervezett látogatás előtt legalább egy héttel.



Miért érdemes ezt választani? Mert nem csak az egyes romoknál, épületeknél található leírást mondják el, hanem háttértörténeteket is megismerhetsz, az adott helyhez mindig megmutatnak egy képet, ami a régészek eddigi tudása által megalkotott látványterv, így jobban el tudod képzelni, milyen lehetett fénykorában az adott rész.




Plusz beavatnak a régészet rejtelmeibe is, elmondják, milyen lehetőségük van a fellelt maradványokból rekonstruálni a múltat, mik a korlátok, hogyan változnak az elképzelések az évtizedek múltával, az újabb ismeretek függvényében.




Az egy óra nem sok ahhoz, hogy unalmas, fárasztó legyen, viszont ez idő alatt széleskörű áttekintést kapsz Aquincum 2-4. századi életéről, szóval megéri.

Parkolni a Záhony utca felöli bejáratnál tudsz, van elégséges hely az autók számára.

Enni a Szentendrei utca sarkán található Nagyi Palacsintázójában tudsz. A választékról a foodora weboldalán tájékozódhatsz. Bár a sima palacsintát előre elkészítik, tálalás előtt melegítik, de ez mit sem von le az élvezeti értékéből, mert a lényeg a töltelék, ami kiváló. Ajánlom a házias ízű meggylekvárt, valamint a kapros-juhtúrós krumpligombócot! 


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése